too bad soo damn sad

`` Rastafarians eller rastas kallas anhängarna av en religiös riktning som grundades av Marcus Garvey på Jamaica på 1910-talet. Från början var det en politisk rörelse. Den är fortfarande både politisk och religiös. Den grundläggande tanken var att de svarta skulle flytta tillbaka från Amerika till sin egen kontinent Afrika. Efter kröningen av kejsar Haile Selassie i Etiopien år 1930 såg man honom som en gud och Etiopien som de svartas hemland. Namnet rastafarians kommer av Haile Selassies namn före kröningen som var Ras Tafari. Han kallas också The Lion of Judah och Jah (=gud), som kommer av gamla testamentets namn på gud som är Jahve.

Mortimer Planno
Mortimer Planno, rastaledare med stor betydelse för bl.a. Bob Marley

Olika riktningar har vuxit fram inom rastfarianismen genom årens lopp. I alla finns regler för vilken mat man får äta och bruk av marijuana, på Jamaica kallat ganja eller kaya. Rastas har vanligen oklippt långt hår, ofta vaxat, s.k. dreadlocks. De har också ett språk med egna uttryckssätt, där bl.a. ordet "I" (engelskans "jag") också står för det gudomliga. Ordet "rastafari" uttalas ofta "rastafarai". En rasta kallar sig själv ofta för "I and I" för betona att han/hon består både av kropp och själ.

Rastas musik innehåller sång och trummor, s.k. burro drums. Den är en av grundstenarna i reggae. Med reggaen och framför allt Bob Marley och hans musik spreds rastakulten eller delar av den över världen. ´´

lite väl "you could see it comming" om jag skriver om Jamaica och reggae.. och tror nog att min klass full av rock och andra musikstilar skulle bli rätt uttråkad.


Kommentarer
Postat av: ems

Jag skulle lyssna med nöje! ;o

2008-11-20 @ 13:28:54
URL: http://semlur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0